Welkom bij Jordaan INFO

startfoto1


De Amsterdamse Jordaan is ongetwijfeld de meest bezongen, beschreven en geromantiseerde stadswijk van Nederland. Ooit aangelegd als wijk voor de minder bedeelde, vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers. Op deze site vindt u alles over deze wijk, zowel van het heden als van het verleden. Zo vindt u er een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis, maar ook overzichten van de winkels, het uitgaansleven en de bezienswaardigheden die u vandaag de dag kunt bezoeken.

 
Hannie Pastor overleden

hannie-pastorRas Jordanees Hannie Pastor is vorige week overleden. Hannie stond vooral bekend als beschermheer van het Johnny Jordaanplein. Met zicht op het plein vanuit zijn woning, zorgde Hannie er altijd voor dat alles er puik bijstond. Hij voorzag het plein van vers groen en was er altijd als de kippen bij om als een soort woordvoerder van het plein op te treden.

Lees meer...
 
 
De Jordaan INFO Gids

jordaaninfogidsIn de Jordaan INFO Gids vindt u alle winkels, cafees, restaurants, kappers, galleries, etc van de Jordaan.

Voer een trefwoord in, selecteer een categorie en druk op 'zoek'. U krijgt dan een overzicht van de adressen met de opgegeven naam, beschrijving of adres. Als een naam rood wordt weergegeven dan kunt u meer informatie opvragen door er op te klikken.


Trefwoord:
In de: Van categorie:
 
 
Hoe kwam de Jordaan aan z'n naam?
bloemgracht_frontVeel mensen vragen zich af waar de naam Jordaan vandaan komt. De meest gehoorde verklaring is dat het woord is afgeleid van het Franse jardin (tuin). De Franse immigranten uit de 17e eeuw zouden de wijk Jardin genoemd hebben, omdat de meeste straten van de Jordaan naar bloemen vernoemd zijn.

Sommigen zeggen echter dat de naam is geïnspireerd door de rivier de Jordaan, het bekende water in het Heilige Land. Maar historicus Kannegieter houdt het er op dat de naam komt van het Franse riviertje de Jordanne in de Auvergne. De historicus verklaart dat de de Fransen dit vervuilde riviertje vergeleken met de Prinsengracht, welke toentertijd ook al niet te schoon was.
 
 
De Jordaan Webcam

webcamMet de Jordaan INFO Webcam heeft u live zicht op de hoek Prinsengracht en Bloemgracht. Deze locatie is een belangrijkste toegangsroute naar de Jordaan. U ziet de bootjes door de Prinsengracht varen en de vele mensen die de Jordaan bezoeken.


leesverder Bekijk de Jordaan Webcam

 
 
Jordaan forum

Het Forum is dé plek om te discussiëren of vragen te stellen over de Jordaan.

Laatste berichten
H. Bolk Oud bewoners gezocht Familie Van der Valk
CarlaM Geschiedenis kleuterschool Jordaan 1965
elly Geschiedenis Oproep, info gevraagd! Politiebureau Raampoort 120
elly Verzoeken weing actie???
elly Anekdotes en verhalen Verhalen in de jordaan
elly Oud bewoners gezocht mijn opa
 
 
Waar ligt de Jordaan?

jordaan_luchtfoto_kleinDe Jordaan is het gebied ten westen van de grachtengordel. De wijk wordt begrensd door de Lijnbaansgracht, Brouwersgracht, Prinsengracht en de Passeerdersgracht. Het ligt op loopafstand van het Centraal Station, de Dam of het Leidseplein. Het is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Met de auto komen wordt minder aanbevolen.
 
Meer informatie bereikbaarheid...

 
 
Vragen of opmerkingen
Heeft u vragen of opmerkingen over de Jordaan of Jordaan INFO, dan kunt u deze plaatsen op ons forum. Hier heeft u de grootste kans andere bezoekers te treffen die het antwoord op uw vraag weten.

Naar het forum...

Heeft u een persoonlijke vraag of opmerking voor Jordaan INFO, dan kunt u ook mailen. Ons mailadres is:

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
 
Stichting Jordaanmuseum i.o.
Amsterdam.nl, gemeente Amsterdam Online
Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad