Gevelbord Monte Pelmo

montepelmoOm het gevelbord van ijssalon Monte Pelmo te behouden is een actiepagina op Facebook opgericht. Inmiddels zijn ruim 3300 mensen het eens dat het oude gevelbord moet blijven. De ijssalon in de Jordaan ligt wederom in de clinch met het stadsdeel. Zo werd Monte Pelmo in 2009 aangemerkt als horeca door nieuwe regels. Het kon echter geen horecavergunning overleggen. De tent moest toen bijna dicht.

 

In 2014 moest een prullenbak in de vorm van een ijsje wijken. Deze zou niet aan de regels voldoen; de vrolijke prullenbak zou in de weg staan en zou tevens verkapte reclame zijn. Het stadsdeel legde een dwangsom op.

 

Nu is dus het oude gevelbord aan de beurt. Het bord werd vijftig jaar geleden door de opa van eigenaresse Angela Aversteeg opgehangen. Het bord is volgens ambtenaren in strijd met de welstandsnota hoofdstuk 7, artikel 4. Een plat bord is niet toegestaan, losse letters wel. Mits het geen lichtbakken zijn. Een uithangbord bijvoorbeeld, mag weer wel.

 

Iemand die erg begaan is met de Jordanese ijssalon richtte een Facebookpagina op. 'Gemeente Amsterdam wil het pronkstuk van Monte Pelmo ijs weg hebben van de voorgevel. Hoe herken je Monte Pelmo? Juist door dit bord!', zo staat er te lezen op de pagina.

 

Update:

Goed nieuws voor ijssalon Monte Pelmo. Het gevelbord blijkt nu dan toch 'niet ontsierend en voldoende terughoudend'.

 

Dat heeft de commissie Welstand en Monumenten geschreven in een advies aan het stadsdeel Centrum. Een dag later meldde het stadsdeel dat het advies overgenomen zal worden. De commissie heeft nog eens goed naar het gevelbord gekeken en oordeelde: 'Het bord voldoet niet aan de welstandseisen, maar is niet ontsierend voor het stadsbeeld en is qua omvang, positie en kleur voldoende terughoudend.'