Ontwerp Johnny Jordaanplein

jordaanpleinplan kleinHet ontwerp voor het nieuwe Johnny Jordaanplein is klaar. Veel waarstand was er tegen de herinrichting van het pleintje op de Elandsgracht. Er werd zelfs een referendum gehouden als poging de plannen tegen te houden. Dat leverde echter niet genoeg tegen stemmen op, waardoor de werkzaamheden konden beginnen. Om de pijn te verzachten, mochten de bewoners grote invloed uitoefenen op de ontwerpplannen. Nu ligt er dan een plan waar de meeste omwoners mee kunnen leven.

 

Er was in het verleden veel weerstand tegen het neerhalen van het transformaterhuisje, welke veel beschilderingen ter ere van de Jordaan bevatte. Delen van dit transformaterhuisje komen nu terug in de bestrating. Uiteraard worden ook de beelden van Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer, Manke Nelis, Bolle Jan en Tante Mien terug geplaatst.

 

Niet iedereen is blij met het nieuwe plan. Mainse Rijpkema, een van de initiatiefnemers van het referendum, wilde niet meewerken aan het ontwerpproces. "Hoe mooi het ook is, het vervangt iets wat in mijn ogen had moeten blijven," zegt hij daar nu over. "De beelden en het huisje vormden samen een intieme herinnering aan de oude Jordaan. Die is nu weg."

 

Het ontwerp van de buurt is deze week door het stadsdeel Centrum goedgekeurd. Het plein krijgt een groene beukenhaag en op de plek van het transformatorhuis komen lange zitbanken.

 

jordaanpleinplan