History of the Jordaan
geschiedenisfotoDe Jordaan werd aangelegd bij de grote uitleg van de stad in 1612, als volkswijk voor de arbeiders en emigranten. Deze doelstelling vervulde de wijk redelijk tot de 19de eeuw, toen de verpaupering toesloeg. Toen het door de bezetting in de jaren '40-'45 alleen maar erger was geworden, werd begin jaren zeventig begonnen met een grote renovatie. In diezelfde tijd werd de wijk ook ontdekt door een nieuwe generatie bewoners: artiesten, studenten, jonge ondernemers. Terwijl juist veel oude bewoners naar andere buurten en steden trokken. Mede door deze nieuwe bewoners is de Jordaan veranderd van een volkswijk naar een wijk met veel hoog opgeleiden, met veel boetiekjes, terrasjes, restaurants en (eet)cafés.

 
De opbouw van de Jordaan
noordermarktvroegerHet relatief tolerante Amsterdam heeft vanaf de Middeleeuwen een enorme aantrekkingskracht op vreemdelingen. Rond 1600 barst Amsterdam uit haar voegen, meer dan veertienduizend mensen kloppen jaarlijks aan bij de stadspoorten. Binnen één eeuw nam de Amsterdamse bevolking toe van 50.000 tot 220.000 inwoners. De stadsregering had in die drukke bouwperiode vooral behoefte aan grondarbeiders, sjouwers, heiers, metselaars en timmerlieden en verlaagde daarom het poortersgeld.
Lees meer...
 
 
De Jordaan in de gouden eeuw
westerkerkDe eerste bewoners van de Jordaan hadden het goed, de in 1602 opgerichte VOC zorgde voor veel werk. Er is vraag naar ambachtslieden, kleermakers, timmerlieden en andere toeleveranciers, maar ook naar onderofficieren en matrozen. De Brouwersgracht is met zijn ophaalbruggen eenvoudig bereikbaar voor de grote vrachtschepen. In de pakhuizen wordt een deel van de koloniale waar opgeslagen. Hierdoor ontstaat in de omgeving een industriegebied met bierbrouwerijen, papiermolens en fabriekjes. De bakkerijen op de Anjeliersgracht (nu Westerstraat) voorziet de handelsvloot van scheepsbeschuit.
Lees meer...
 
 
Rembrandt van Rijn
rembrandtDe in Leiden geboren kunstschilder Rembrandt van Rijn besloot zich in 1631 in Amsterdam te vestigen. Daar leerde hij de Friese burgermeestersdochter Saskia van Uylenburgh kennen. In 1634 gingen zij trouwen en betrokken een woning in de Nieuwe Doelenstraat. Vijf jaar later kochten zij een koopmanshuis in de Jodenbreestraat, wat nu bekend staat onder de naam 'Rembrandthuis'. Daar hebben ze samen niet lang van kunnen genieten, want in 1642 overleed Saskia, de toen acht maanden oude zoon Titus achterlatend.
Lees meer...
 
 
De verpaupering van de buurt
looiersgrachtOfficieel mocht op binnenerven niet gebouwd worden, maar deze regel werd in de Jordaan veelvuldig geschonden. Huisjesmelkers bouwden goedkope pandjes achter de bestaande behuizing welke te bereiken waren via gangen van nog geen meter breed. Deze gangen bevinden zich tussen de huizen of onder de stoep. In de 18e eeuw telt de Jordaan maar liefst 972 gangen naar 1690 achterhuizen, waarin 3795 families wonen.
Lees meer...
 
 
De Jordaan tijdens de tweede wereld oorlog
razziaIn 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en bezetten het land. In de Amsterdamse Jodenbuurt werden veel Joden opgepakt of gemolesteerd.In 1941 begonnen Joodse boksclubs knokploegen te vormen, welke terug vochten. Deze knokploegen hadden goede contacten met clubs uit de Jordaan en Kattenburg, die regelmatig mee vochten.
Lees meer...
 
 
De wederopbouw van de Jordaan
westerstraatToen in de jaren zestig jaren van welvaart aanbraken, meende de ambtenaren dat het tijd was voor grootschalige vernieuwing. Alle kleine onpraktische bebouwing moest wijken voor grote nieuwbouwblokken. Zo had het stadsbestuur ook zijn oog laten vallen op de Jordaan, een wijk welke ze jarenlang hadden laten 'verkrotten' zodat deze nu in één klap vervangen kon worden voor nieuwbouw.
Lees meer...