Sights in the Jordaan
bezichtigenfoto2In de Jordaan bevinden zich heel wat bezienswaardigheden. Zo is er natuurlijk de Westertoren op de grens van de Jordaan. Of de 'volksere' Nooderkerk op de Noordermarkt, waar zich tevens enkele gedenktekens en beelden te vinden zijn. De Jordaan telt ook vele hofjes, waarvan er enkele voor het publiek open zijn. Op het Johnny Jordaan Plein treft men beelden van alle jordaanse grootheden aan.

 
De Westerkerk met de Westertoren

westertorenOp het Pinksterfeest van het jaar 1631 werd de Westertoren officieel in gebruik genomen. De ruim 85 meter hoge toren, gesierd met de keizerskroon van Maximiliaan van Oostenrijk (gegeven als dank voor de steun die Amsterdam aan de Oostenrijks- Bourgondische vorsten verleende), is populair als geen ander in de stad. In talloze liederen bezongen, blijft de toren voor veel oud- Amsterdammers het symbool voor hun stad. In de zomermaanden is de toren te beklimmen en kan men vanaf het eerste balkon genieten van het uitzicht over de stad.

 

Website Westerkerkleesverder

 
 
De Noorderkerk

nooderkerkfotoDe monumentale Noorderkerk werd aan het begin van de 17e eeuw gebouwd als 2e protestantse kerk van Nederland. De kerk is gebouwd volgens de zogenaamde 'centraalbouw'; in de vorm van een kruis met gelijke armen. Het ontwerp van de Noorderkerk heeft voor veel protestantse kerken als voorbeeld gediend.

 

Website Noorderkerkleesverder

 
 
Hofjes in de Jordaan

looyershofjeAmsterdam telt zo'n 47 hofjes, waarvan een groot gedeelte zich in de Jordaan bevindt. De hofjes werden vroeger gebouwd voor ouderen, die er vaak gratis woonden. De hofjes bevinden zich achter de bewoning aan de straat, waardoor het in de Jordaan vaak krap was.

 
Lees meer...
 
 
Het Johnny Jordaanplein
johnnyjordaanplein2De kop van de gedempte Elandsgracht heeft men omgedoopt tot het Johnny Jordaanplein. Hier treft men beelden aan van Johnny Jordaan, Tante Leen en Johnny Meijer. Laatst is hier ook het beeld van Manke Nelis nog aan toe gevoegd. Er zijn al plannen om nog meer beelden van Jordanese grootheden bij te plaatsen.
 
 
Theo Thijssen
beeldtheothijsen3De latere schrijver, onderwijzer, vakbondsman en politicus Theo Thijssen (1879-1943) groeide op in de Jordaan. De buurt van zijn jeugd speelt een prominente rol in de meeste van zijn romans. Daarom is er in de Jordaan veel van de schrijver terug te vinden. Zo is er op de Lindengracht een standbeeld van Theo Thijssen en bevindt zich in de 1e Leliedwarsstraat het Theo Thijssen Museum. De eerste twee bruggen van de Bloemgracht zijn vernoemd naar twee karakters uit één van z'n boeken; de Kees de Jongen-brug en de Rosa Overbeek-brug.