Museums in the Jordaan
museumfoto_kleinIn de Jordaan bevinden zich een aantal musea. Zo zijn is natuurlijk het Anne Frankhuis op de grens van de Jordaan. Maar het kan ook kleinschaliger, zoals het Theo Thijssen Museum, het Woonbootmuseum of het Pianolamuseum. Ook zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen op diverse locaties, zoals in de openbare bibliotheek.

 
Anne Frank Huis

annefrankhuisAan de rand van de Jordaan staat het Anne Frank Huis; de onderduikplaats waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog haar bekende dagboek schreef. Nu dient het huis als museum, waar het originele dagboek deel uit maakt van de permanente tentoonstelling. In 1942 duikt Otto Frank met zijn gezin onder in zijn eigen bedrijfsgebouw. Dochter Anne Frank hield in die periode een dagboek bij. Vlak voor het einde van de oorlog werd de onderduikplaats ontdekt en werd het gezin afgevoerd naar werkkampen. Anne Frank overleefde dit niet, maar vader Otto wel. Toen hij het dagboek liet uitgeven, werd dat een wereldwijde bestseller.

 

Naar de site van Het Anne Frank Huisleesverder

 
 
Het Theo Thijssen Museum

theothijsen2De latere schrijver, onderwijzer, vakbondsman en politicus Theo Thijssen (1879-1943) groeide op in de Jordaan. De buurt van zijn jeugd speelt een prominente rol in veel van zijn romans ('Kees de jongen', 'Het taaie ongerief' en het kinderboek 'Jongensdagen') en zijn echte jeugdherinneringen in de ochtend van het leven. Theo Thijssen werd geboren in de 1e Leliedwarsstraat op nummer 16, waar nu het Theo Thijssen Museum gevestigd is. Het museum bevindt zich op de begane grond. De collectie bestaat uit manuscripten, eerste drukken, foto's, tekeningen en persoonlijke bezittingen.

 

Naar de site van het museumleesverder

 
 
Woonbootmuseum

woonbootmuseumWie eens kennis wil maken met het leven in een woonboot kan terecht bij het woonbootmuseum. Het museum bevindt zich in een woonboot dat ook is ingericht als echte woonboot. Hierdoor ziet men alle kleine ongemakken en grote voordelen van het leven op het water.

 

Naar de site van het Woonbootmuseumleesverder

 
 
Pianolamuseum

pianolamuseumIn het Pianola Museum, een van de kleinste musea van Amsterdam, staan tal van pianola's, reproduktiepiano's en aanverwante zaken. Het muziekarchief omvat bijna 20.000 muziekrollen die op de zeer uiteenlopende instrumenten afgespeeld kunnen worden. Tijdens een rondleiding krijgt de bezoeker natuurlijk ook informatie over de geschiedenis en de werking van de instrumenten. Maar de muziek van de pianola staat daarbij steeds centraal. Regelmatig zijn er concerten, waarin een speciaal aspect van de pianolamuziek gepresenteerd wordt.

 

Naar de site van het Pianolamuseumleesverder

 
 
Bibliotheca Philosophica Hermetica

ritmanlibraryDe Bibliotheca Philosophica Hermetica is een privébibliotheek midden in de Jordaan. Het herbergt manuscripten en drukwerken met betrekking tot de hermetische filosofie; het gebied waar godsdienst en filosofie elkaar kruisen. De Bibliotheek is opgericht door zakenman Joost R. Ritman, die in 1984 besloot zijn collectie open te stellen voor het publiek. Met de 20.000 boeken die hij in zijn Bibliotheek heeft bijeengebracht, heeft hij de grootste collectie ter wereld op het gebied van hermetische filosofie opgebouwd. De bibliotheek met z'n collecties en z'n expositieruimtes zijn te vinden op Bloemstraat 13-19 en is vrij toegankelijk voor het publiek.

 

Naar de site van de Bibliothecaleesverder