leesverder Nieuws archief 2009

leesverder Nieuws archief 2008

leesverder Nieuws archief 2007

leesverder Nieuws archief 2006

leesverder Nieuws archief 2005

leesverder Nieuws archief 2004

leesverder Nieuws archief 2003

leesverder Nieuws archief 2002 
Rozengracht weer schoon

rozengrachtschoonDe Rozengracht is weer spic & span. Onder leiding van winkelstraatmanager Floor Thomasse is de straat de hele maand mei aangepakt door ondernemers en bewoners. Ondernemers hebben vuilknijpers en vuilniszak ringen uitgerijkt gekregen, zodat de stoep ook voor de komende tijd schoon kan blijven.

 

Lees meer...
 
 
Jordaan is 'gezellig druk'

KDag2013 1Het was tijdens de laatste Koninginnedag gezellig druk in de Jordaan. Het was duidelijk merkbaar dat veel mensen er voor kozen de inhuldiging van Koning Willem Alexander achter de TV te volgen. Hierdoor kon men redelijk doorlopen in de straatjes en grachten van de Jordaan. Op sommige plekken was het toch even proppen, maar voor de rest was het goed begaanbaar.

 

Lees meer...
 
 
buurtspeeltuin bedreigd

peuterspeelverblijfbijgDe bewoners van de Rozenstraat in de Jordaan dreigen hun peuterspeelzaal en buurtspeeltuin kwijt te raken. Wooncorporatie Ymere heeft het pand, het oude gebouw van het COC, verkocht aan een bedrijf dat er een hotel van wil maken. En dit stuit op veel verzet van de mensen in de straat, om meerdere redenen. Met de peuterspeelzaal verdwijnt dan ook het een van de weinige speelpleintjes. Maar ook de komst van een hotel zint niet iedereen.

Lees meer...
 
 
Geluidsmetingen Noordermarkt

noordermarktterras kleinVan een aantal pleinen in Amsterdam waarvandaan veel geluidsoverlast klachten komen, heeft het stadsdeel vorig jaar geluidsmetingen gedaan. Zo is gedurende de zomer periode, van 16 juni t/m 30 oktober, continue het geluidsniveau gemeten op de Noordermarkt en de Lindengracht. En hieruit blijkt, wat veel bewoners al wisten, dat het geluidsniveau op de Noordermarkt in de avond en de vroege nacht regelmatig hoger is dan overdag.

Lees meer...
 
 
Singelgrachtgarage komt er

singelgrachtgarage kleinDe deelraad van Stadsdeel West heeft dinsdagavond ingestemd met het kredietbesluit voor de Singelgrachtgarage Marnix. Stadsdeel Centrum stemde al eerder in met het besluit. De stadsdelen kunnen nu starten met de aanbesteding voor de bouw van de garage. Het is de bedoeling dat de bouw in 2015 van start gaat.

In september 2012 werd het kredietbesluit nog teruggetrokken omdat er meer duidelijk moest komen over de financiën.

Lees meer...
 
 
Werk brug Egelantiersgracht

brugegelantier kleinOp dit moment is men bezig met werkzaamheden aan de brug over de Egelantiersgracht ter hoogte van de 2e Egelantiersdwars-straat. Het brugdek van de brug wordt vernieuwd. Het oude brugdek is van hout en bleek na onderzoek verrot. Vanaf maandag 25 maart wordt de brug afgesloten voor verkeer. Al het verkeer wordt omgeleid via de Prinsengracht of de Lijnbaansgracht. De werkzaam- heden zullen minimaal vier weken duren.

Lees meer...
 
 
Elandsgracht wordt auto-arm

elandsgracht midden kleinDe deelraad heeft deze week zijn voorkeur uitgesproken voor het eigen plan voor de herinrichting van de ELandsgracht en het plan van het buurtinitiatief terzijde gelegd. In het eigen plan verdwijnen 135 plaatsen van het midden terrein, waarvoor 150 plaatsen terug komen in het nabij gelegen Q-park parkeergarage. Tevens zal het transformatorhuisje van het Johhny Jordaanplein verdwijnen, omdat de netbeheerder deze niet meer nodig heeft. Hierdoor zullen ook de muurschilderingen verdwijnen.

Lees meer...
 
 
Burgerinitiatief Elandsgracht

jjpleinelandsgrachtJordaanbewoners Stephan Willenborg en Mainse Rypkema zijn een burgerinitiatief gestart over de herinrichting van de Elandsgracht. Binnen een paar dagen hadden ze de vereiste handtekeningen verzameld. Maandag 28 januari werden ze aangeboden aan deelraadsvoorzitter Yellie Alkema. De commissie Openbare Ruimte had nog twee varianten voor de herinrichting van de Elandsgracht. Variant 2, met brede stoepen en schuinparkeren in de middenberm en variant 2plus (op initiatief van

Lees meer...
 
 
Website was tijdelijk offline

sitecartoonOnlangs was de website Jordaan INFO twee weken niet te bereiken. Dit kwam omdat kwaadwillenden een poging waagde bij de site in te breken. De provider van Jordaan INFO besloot daarop de toegang tot de site te blokeren. De inbreker zou immers de site dan kunnen misbruiken om spam te versturen. De pech was dat juist op dat moment de site beheerder op vakantie was. Vanaf het vakantie adres was het onmogelijk om de website te voorzien van genoeg bescherming om toekomstige aanvallen te kunnen pareren.

Lees meer...
 
 
Transformaterhuisje kan weg

thuisjeelandsgracht_kleinHet befaamde transformatorhuisje op de kop van de Elandsgracht gaat tegen de vlakte. Als het aan stadsdeel Centrum ligt, worden de beschilderde muren gebruikt voor de herinrichting van de gedempte gracht. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel kunnen de betonnen platen bijvoorbeeld dienen als trottoir. Het transformatorhuisje is al jaren een steen des aanstoots. Veel buurtbewoners willen het huisje niet kwijt omdat ze gehecht zijn aan de muurschilderingen,

Lees meer...
 
 
Nieuw boek over de Jordaan

jordaanboek2012Vanaf 15 december is er een nieuw boek over de Amsterdamse Jordaan te koop: In de Jordaan – een liefdesverklaring aan Amsterdams leukste buurt in 500 foto’s. Vanwege het feit dat de buurt volgend jaar 400 jaar bestaat, verschijnt dit schittende jubileumboek voor alle liefhebbers van de Jordaan. Net als de buurt zelf bruist dit fotoboek van het leven in de Jordaan in al zijn facetten: kroegen, ateliers, grachtjes, markten, terrassen en galerieën.

Lees meer...
 
 
Tichelkerk bestaat 100 jaar

tichelkerkDe Tichelkerk bestaat een eeuw. 'Armoede voert niet tot God, ze brengt tot opstand tegen God.' Een huis des gebeds was de Tichelkerk, accentueerde Monseigneur Galliër, bisschop van Haarlem, honderd jaar geleden bij de opening van de kerk in de Tichelstraat. "Het huis dat u voortdurend eraan herinneren zal, dat ook gij bidden moet. Wordt er in den tegenwoordige tijd niet te weinig gebeden? Gij, in uw dagelijkse bezigheden, hebt veel beslommeringen, daarom zal in uw plaats hier dag en nacht worden gebeden."

Lees meer...
 
 
Naar Suzanna Jansen

karthuizerhofjeIn het teken van de Maand van de Geschiedenis organiseert het Jordaan-museum een middag over armoede in de Jordaan. Het is een prachtige zondag en toch zit het kleine zaaltje aan het Karterhuishofje vol met geïnteresseerden. Jong, iets minder jong, Jordaners en niet Jordaners. Een verwachtingsvolle spanning is voelbaar, we kijken allen naar Suzanna Jansen uit die ons gaat vertellen over haar succesvolle intrigerende boek ‘Het pauperparadijs’. 

Suzanna Jansen, een echte Jordaanse, heeft nooit een boek willen schrijven vertelt ze.

Lees meer...
 
 
Café Rooie Nelis 75 jaar

blondesienZe waren er allemaal kind aan huis: Johnny Jordaan, Willy Alberti en Henk van Mokum. Allemaal gezongen ze regelmatig in Café Rooie Nelis. Het was dus groot feest, toen dit beroemde Café onlangs zijn 75e jarige bestaan vierde. In 1937 opende het café aan de Laurierstraat in de Jordaan zijn deuren. En de markante eigenaren Blonde Sien en Zwarte Gerritt, beiden ruim de tachtig jaar gepasseerd, weten voorlopig van geen ophouden. Blonde Sien zit achter de bar en kijkt om zich heen. Overal hangen foto’s van vroeger.

Lees meer...
 
 
Opstapper stop weer

amcicilineDe Opstapper rijdt niet meer. De busverbinding, die het laatste jaar City Center Line heette, had te veel last van stremmingen op de grachten. "Onze dienstverlening was volstrekt onbetrouwbaar geworden," zegt Bart Kuik, de ondernemer achter de City Center Line. Volgens hem hebben zijn busjes sinds oktober vorig jaar maar één dag de volledige route over vooral de Prinsengracht kunnen rijden. "We hadden natuurlijk rekening gehouden met stremmingen, maar het was echt extreem. Dat heeft ons veel klanten gekost."

 

Lees meer...
 
 
Modeshow Nieuwe Leliestraat

leliemodeshow_kleinOp zondag 7 oktober vond er een straatmodeshow plaats van verschillende modewinkels in de Nieuwe Leliestraat. Eigenzinnige modewinkels uit de Jordaan toonden hun nieuwe collectie tijdens de buurtmodeshow. Modellen presenteerden kleding en accessoires van drie winkels in de Nieuwe Leliestraat op een straatcatwalk in hartje Jordaan.

In dit tamelijk onontdekte, charmante deel van de Jordaan hebben unieke kleinschalige initiatieven nog de kans om zich te vestigen.

Lees meer...
 
 
DiVino was tijdelijk dicht

divino(Divino heden ten dage weer open!) De kleine wijnbar diVino is klachtenkampioen van de stad. Het lijkt een keurig etablissement in een nette straat, maar tussen de twee woedt een vuile oorlog. Op een pittoresk hoekje van de Boomstraat en de Eerste Boomdwarsstraat staat een hoog pandje met een houten pui. De rest van de straat ziet er even vredig uit: smaakvol ingerichte voortuintjes, hagelwitte gevels, schone stoepen. In de Boomstraat is het al drie jaar hommeles, getuige het twintig centimeter dikke dossier vol brieven aan het stadsdeel

Lees meer...
 
 
Bierviltjes tegen overlast

terrasdaalderEen opmerkelijke actie tegen geluidsoverlast in de Jordaan: de gemeente heeft 280.000 bierviltjes verspreid met de boodschap 'snaveltjes toe'. De viltjes moeten vooral een middel zijn in de strijd tegen geluidsoverlast op terrassen in de Jordaan. Dit schrijft De Telegraaf.Stripfiguren Fokke en Sukke staan op het bierviltje afgebeeld en moeten het uitgaanspubliek in de Jordaan in toom houden. De slogan 'wij houden van AmSSSTerdam' spreekt voor zich.

Lees meer...
 
 
Bewoners Westerkade blijven

westerkadepandjesDe bewoners van zeven panden op de hoek van de Marnixstraat en Westerkade kunnen in hun woning blijven. Dat is het gevolg van gesprekken van stadsdeel Centrum met Stadsherstel, dat de panden heeft gekocht. De panden zijn nu eigendom van stadsdeel Centrum en worden beheerd door de afdeling Vastgoed. Het stadsdeel wil zijn woningen echter geleidelijk afstoten, omdat het beheren van woningen geen kerntaak is van het stadsdeel.

Lees meer...
 
 
Huuropslag klap voor Jordaan

palmstraatmonumentenDe huur van huurwoningen in monumenten moet fors omhoog. Dat heeft de Tweede Kamer op de valreep voor het zomerreces en de verkiezingen besloten. Alle nieuw te verhuren monumentwoningen komen in de vrije sector. Hoe klein of slecht onderhouden de woning ook is. De nieuwe regeling, waarbij Rijksmonumenten 50 extra punten krijgen, vervangt de nu geldende 30% toeslag. Voor woningen in een beschermd stadsgezicht kan een opslag van 15% toegepast worden.

Lees meer...
 
 
Gevelbankjes mogen weer

gevelbankjesOndernemers in de 'Tweede Dwarsstraten' in de Jordaan mogen buiten voor hun winkel een bankje neerzetten. Uit een enquête van stadsdeel Centrum is gebleken dat het grootste deel van de ondernemers en bewoners daar voorstander van is. Vorig jaar dreigde een klein Jordaan-oproer te ontstaan toen stadsdeel Centrum een brief stuurde waarin stond dat alle bankjes moesten worden verwijderd.

 

Lees meer...
 
 
Geen steiger Noordermarkt

noordermarkt3Er komt voorlopig geen steiger op de Noordermarkt. Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA hebben besloten hun steun voor dat deel van het steigerplan in te trekken. De partijen in de deelraad van Centrum zijn van gedachten veranderd door de enorme weerstand bij bewoners en ondernemers in de Jordaan. Daarnaast vinden ze echter dat de steiger op dit moment weinig toegevoegde waarde heeft.

Lees meer...
 
 
Herinrichting Elandsgracht

Elandsgracht voorstel 2De Elandsgracht is een rommeltje, zegt stadsdeel Centrum. Onzin, laat alles blijven zoals het is, zeggen bewoners. Woensdag 9 mei was er een inspraakavond. Het leek zo eenvoudig: laat de bewoners en ondernemers van de Elandsgracht en de straten eromheen zeggen hoe de in 1891 gedempte gracht met 'het Johnny Jordaan-plein' er in de toekomst uit moet zien. Laat hen kiezen tussen een variant waarbij  het middenterrein, waar vroeger de gracht was, vrij blijft van auto's en er slechts parkeerruimte is langs de trottoirs.

Lees meer...
 
 
Kunstmuur geopend

KunstmuurOp de blinde muur naast het schoolplein van de Theo Thijssenschool, is vrijdag 27 april door de leerlingen een kunstmuur geopend. De muur bevindt zich aan de zijkant van een woning van woningcorporatie Ymere. Het vorige kunstwerk (lego mannetjes) is al jaren vervaagd en was dringend toe aan vervanging. De woningcorporatie heeft beeldend kunstenaar Parra (Pieter Janssen, 1976) daarom gevraagd om samen met de kinderen van de Theo Thijssenschool een kunstproject te realiseren.

Lees meer...
 
 
Stukje Jordaan in Arnhem

openingluchtmuseum_kleinTien jaar geleden zijn er in de Westerstaat enkele vervallen pandjes afgebroken. Rond deze pandjes liep een steeg, de Pottenbakkersgang. Via deze gang kwam je bij een aantal kleine krotten. Omdat dit de laatst overgebleven waren, was dit een bijzonder stukje Jordaan. Zo bijzonder dat deze pandjes steen voor steen zijn afgebroken om weer opgebouwd te worden in het Openluchtmuseum in Arnhem. Deze complexe klus is nu gereed gekomen, op dinsdag drie April zijn deze panden feestelijk geopend door Koningin Beatrix.

Lees meer...
 
 
Pandjes Westerkade bedreigd

westerkadepandjesDe bewoners van drie bijzondere, maar verwaarloosde huizen achter de oude stadswal vrezen dat stadsdeel Centrum ze aan een speculant zal verkopen. Het is een gek stel panden tussen de Marnixstraat en de Westerkade, half verscholen achter de zeventiende-eeuwse stadswal. Ter hoogte van de Bloemgracht worden de rijen woonkazernes plotseling onderbroken door drie schilder-achtige huizen. Omdat ze twee meter lager liggen, lijken ze in de straat te zinken. Toeristen gaan graag met de pandjes op de foto.

Lees meer...
 
 
Schaatsen in de Jordaan

schaatsen2012Het ijs is ondertussen al een tijdje verdwenen, maar wat was dat een mooie week vol schaats plezier op de grachten van de Jordaan. De gemeente had dit jaar tijdig een vaar verbod ingesteld, dus het ijs kon goed en ongeschonden aangroeien. Het was alleen jammer dat een sneeuwbui van slechts enkele uren het ijs toch behoorlijk had aangetast. Maar op zondag 5 februari begaven de eerste schaatsers zich op de Prinsengracht bij de Noordermarkt en op het ijs van de Bloemgracht.

 

Lees meer...
 
 
Jordaan strijd tegen graffiti

bloemgrachtgraffitiIn stralend winterweer ligt de Jordaan er prachtig bij. Maar graffiti bederft de pret. De buurt heeft de jacht geopend. "Dat is een prachtige muur om bespoten te worden." Jordaanbewoner Fred van Doorn wijst een vanuit de verte nog onbespoten lijkende plek aan. Als we dichterbij komen, worden lichte verfvlekken zichtbaar. "Die is al weer schoongespoten," zucht Van Doorn. Hij begint oog te krijgen voor mogelijke plekken voor een tag, een zogenoemde handtekening van een graffitischrijver.

 

Lees meer...
 
 
Kleding verkoop Willemsstraat

bewaarschoolwstraatOp 26 januari start Second Step met kledingverkopen van goedkope tweedehands kleding en accessoires in de Willemsstraat. Deze kledingverkopen zullen dan elke donderdag plaats vinden tussen 13.30 en 17.00 uur aan de Willemsstraat 39, Amsterdam. Second Step heeft een eigen kledingatelier waar de kleding uitgezocht, gesorteerd, gewassen en gestreken wordt. Ook wordt de kleding ver- en herstelt, of gecombineerd en vermaakt tot ‘nieuwe’ kleding.

 

Lees meer...
 
 
Stampotten proeven

stampotten_kleinRode kool, draadjesvlees en aardappelpuree waren vaak ingrediënten bij de jaarlijkse stamppottenwedstrijd in de Jordaan. Burgemeester Eberhard van der Laan, juryvoorzitter, proefde alle stamppotten. Welgeteld zeventien dampende stamppotten staan op tafel in de Nieuwe Leliestraat. Ze hebben bijzondere namen als Hotchpotcorn, Brug-wachterstoofstampen Mooizo. Deelnemer Marlon Wawoe van stamppot X-o-tisch loopt een beetje nerveus heen en weer.

Lees meer...
 
 
De Opstapper rijdt weer
amciciline‘De Opstapper’ rijdt weer! Onder een andere naam, een andere prijs en met een iets andere route, maar de ‘City Center Line’ doet toch vooral sterk denken aan dat zo geliefde blauwe busje op de Prinsengracht. ‘De Opstapper’ (al heette deze al enkele jaren officieel ‘Stop/Go’) was voor veel Amsterdammers een begrip. Dit goedkope busje reed sinds 2001 heen en weer over de Prinsengracht en stopte voor wie zijn of haar hand opstak. Het vulde een duidelijk hiaat in het bestaande openbaar vervoer.
Lees meer...
 
 
Phantasio gesloten

phantasio2De stad verloor een unieke muziekzaak: Phantasio, in het hart van de jordaan. Internet was fnuikend voor deze romantische winkel. Wat begon als een origineel, tegendraads initiatief, eindigde in mineur. Platenzaak Phantasio in de Tweede Tuindwarsstraat is na veertien jaar niet meer. "We wilden niet alleen muziek verkopen, maar ook een ontmoetingsplaats voor liefhebbers zijn," zegt oprichter Phil Tilli, beter bekend als de gitarist van de populaire band Moke.

Lees meer...
 
 
Ouderen blijven in Jordaan

claverhuisDe meeste ouderen in de Jordaan en Gouden Reael wonen er graag en hopen er nog lang te kunnen blijven, maar kan dat ook? Er hangt een ouderwets gezellige sfeer in buurthuis 't Claverhuis aan de Elandsgracht. Een accordeonisten- duo speelt Jordanese liederen en aan de bar stort een stel oudere dames zich op de appelpunten met slagroom. Een man prepareert hapjes voor bij de borrel: blokjes kaas, leverworst en salamirolletjes met augurk.  Deze avond praten ouderen uit de Jordaan en de Gouden Reael met politici,

Lees meer...
 
 
Bouw Pottenbakkersgang

pottenbakkersgang5_kleinApril volgend jaar moet de Amsterdamse Pottenbakkersgang in het Openluchtmuseum in Arnhem te zien zijn. Wat zullen we daar beleven? In juli legde burgemeester Eberhard van der Laan in Arnhem de eerste oude steen voor de herbouw van de Pottenbakkersgang, die tot 2002 in de Westerstraat te vinden was. Drie pandjes, onderbroken door een gang, die naar krotwoningen achterin leidt. Kostte de vraag: wat met die pandjes Ie doen? Dat vergde enige hoofdbrekens, vooral van de wetenschappelijk medewerkers Renate van de Weijer en Carianne van Dorst.

Lees meer...
 
 
Palingoproer herdacht

Wandeling eindigt bij het Theo Thijssen MuseumHonderd mensen stonden gisteren in dejordaan stil bij het Palingoproer van 1886. Oud-commissarisjoop van Riessen zou de zaken anders aanpakken dan de politie destijds. Dikke kans dat als voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen honderd jaar eerder geboren was geweest, we in de geschiedenisboekjes nooit een Palingoproer hadden gehad. Dan had Van Riessen zich op die warme zondagmiddag van 25 juli 1886 ongetwijfeld hoogstpersoonlijk naar de Lindengracht gespoed om met de beethoofden aldaar uitgebreid van gedachten te wisselen.

Lees meer...
 
 
Jordaanfestival een topper

jordaanfestival2011_kleinEr gingen vele handjes in de lucht op het 37ste Jordaanfestival. Johnny de Mol junior blies het gebeuren nieuw leven in. Druk was het zeker toen Gerard Joling zondagavond even voor tien uur het podium betrad en de finale van het tweedaagse Jordaanfestival zijn climax naderde. "Maak me gek," zong Geer en duizenden bezoekers vielen hem bij.  Het festivalterrein op de Appeltjesmarkt, bij de kruising van de Marnixstraat en de Elandsgracht, was afgeladen vol. Te vol? Nee, mensen raakten niet of nauwelijks in de knel. De politie hoefde het terrein niet af te sluiten.

Lees meer...
 
 
Stadsdeel treitert de Jordaan

winkelstraatjesHet is nog geen Jordaanoproer, maar in de Tweede Tuindwarsstraat lopen de gemoederen hoog op. 'We moeten barricaden opwerpen, anders wordt ons de nek omgedraaid,' zegt een winkelier. 'Het wordt een doodse boel, zonder enige sjeu,' zegt een buurtbewoonster. 'Regels zijn regels,' zegt stadsdeel Centrum.

 Steen des aanstoots is een brief van het stadsdeel, vorige week: alle straatmeubilair moet verdwijnen. Ondernemers die plantenbakken, kledingrekken en reclameborden buiten hebben, moeten die binnen twee weken weghalen.
Lees meer...
 
 
Protest sloop palmstraat
palmstraatDe bewoners van een groot woonblok in de Palmstraat willen niet weg uit hun straat. Ze vormen één front tegen woningcorporatie Ymere, die het blok liever vandaag dan morgen tegen de vlakte ziet gaan.  Lavinus Pieterse stapt net zijn deur uit. Hengel in de hand. Pieterse (74) woont het langst in het blok. Hij kwam er als klein jochie met zijn moeder, twee broertjes en een zusje bij opa boven wonen, op nummer 82'". "De band was groot. Iedereen hielp elkaar.
Lees meer...
 
 
Boten Noordermarkt weg?

prinsengrachtbotenHij is een beschaafd mens en dus is het hem niet aan te zien, maar woonbootbewoner Hans Paalman (64, consultant in ruste) is 'wit-verzengend-heet'. Stadsdeel Centrum wil bij de Noordermarkt 'een open afstapplaats' maken, waardoor zijn boot moet verkassen. En die van zijn buurman ook. Paalman staat naast zijn 23 meter lange schip uit 1906, dat in de Prinsengracht ligt. Zijn blik verraadt diepgewortelde trots op het schip, dat hij onlangs geheel heeft laten opknappen.

Lees meer...
 
 
Weerstand draaiorgel beelden

beeldenanjelierstraatOp de plaats in de Anjelierstraat waar vroeger een opslag plaats voor draaiorgels heeft gestaan, is onlangs een nieuw woonhuis gebouwd. Ter ere van de vroegere functie van deze locatie zijn er drie beelden op de gevel geplaatst, vergelijkbaar met de beelden die men op een draaiorgel terug vindt. Deze beelden zijn echter zo'n ander halve meter hoog en geheel wit met wat goudkleurige details. Hierdoor kunnen de meeste buurt bewoners deze aankleding niet zo waarderen.

Lees meer...
 
 
Einde terrassen Jordaan
terrasdaalderHet dagelijks bestuur van Centrum wil dat de terrassen op middenterreinen in de Jordaan verdwijnen. De deelraad moet nog wel instemmen. Dan raken onder meer als café Thijssen op de Lindengracht en De Jordaan op de Elandsgracht een flink aantal stoelen kwijt. Het plan staat in de terrassennota die het stadsdeel volgende week bespreekt." Over die terrassen hebben we zoveel klachten gekregen dat we moeten inzien dat het een vergissing is geweest," zegt stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren.
Lees meer...
 
 
Prijzenoorlog Westerstraat?

jumbowesterstraatHet zou zo maar kunnen dat de komst van supermarktketen Jumbo naar Amsterdam leidt tot een prijzenoorlog in de Jordaan. Jumbo, dat toch al niet bekendstaat om zijn bescheidenheid, opende woensdag een winkel in de Westerstraat, de eerste in de stad en zal dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Aan de andere kant van de straat, recht tegenover Jumbo, zit de grote concurrent Albert Heijn. En die zal reageren, zegt een woordvoerster. "Daar zullen we scherp op zijn." Dat kan uitdraaien op prijsverlagingen of spaaracties.

Lees meer...
 
 
Winkeliers gewaarschuwd

tweedeanjeliersdwarsstraat_kleinBij acht winkeliers in de Jordaan plofte eind december een brief van het stadsdeel op de mat. Het moet over zijn met de bankjes op de stoep en de prijslijsten achter het raam. 'LeRoyal', de ciabatta met kalfsrollade en verse roomkaas, wordt voor 2,75 euro aangeprezen op een krijtbordje in de etalage. Ook de rest van de ruit van broodjeszaak 'Comestibles Kinders' in de Westerstraat is volgebouwd met grote en kleine borden die elk met wervende tekst de etenswaar van de zaak aanprijzen.

Lees meer...
 
 
De beste wensen iedereen!
jorsneeuw2010_kleinJordaan INFO wenst alle lezers een gezond een voorspoedig 2011 toe. Een mooie gelegenheid om even terug te blikken op afgelopen jaar. Voor ons was 2010 een belangrijk jaar, want dit jaar vierden wij ons tien-jarig bestaan. Op 1 december 2000 ging Jordaan INFO van start en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. De bezoekersaantallen zijn in die tien jaar gegroeid tot zo'n vijfduizend bezoekers per maand. Ook de site zelf is behoorlijk gegroeid naar zo'n tweehonderd artikelen.
Lees meer...
 
 
De Opstapper stopt

stopgoGemeente zet een streep door de Opstapper. De Stop/Go bus (door de meeste mensen nog steeds de Opstapper genoemd, de oorspronkelijke benaming) verdwijnt per 1 januari, zo heeft de gemeenteraad besloten. De buslijn over de gracht is te duur. Met de Stop/Go konden reizigers voor een euro de Prinsengracht afrijden. Omdat de pendelbus geen vaste haltes had, kon je uitstappen waar je wilde. De gemeenteraad vindt de 900.000 euro die de Opstapper jaarlijks kost te veel.

Lees meer...
 
 
Overlast horeca neemt toe

cafethijssen_kleinDe overlast van horeca in de Jordaan is het afgelopen jaar flink toegenomen volgens omwonenden. In een onderzoek van stadsdeel Centrum zeggen bijna twee keer zo veel bewoners last te hebben van terrassen en cafés. Een kwart van de ruim 250 ondervraagden zegt zelfs veel tot zeer veel overlast te ervaren. Vorig jaar was dat maar 11 procent. Vergeleken met de enquête van 2009 is de overlast van terrassen voor de direct omwonenden (binnen geluidszone) "significant toegenomen van 13% in 2009 naar 22% in 2010."

Lees meer...
 
 
N.o.m. herbouwt Westerstraat
Westerstraat_nomDankzij een grote donatie van VSB-fonds kan het Nederlands Openluchtmuseum in februari definitief van start gaan met de herbouw en presentatie van het project “Amsterdamse Westerstraat, komen en gaan in de Jordaan”. De Westerstraat wordt in 2012 geopend. Het Openluchtmuseum viert dat jaar ook zijn honderd-jarig bestaan. Tussen de statige huizen aan deze vroegere gracht, liep ooit de smalle donkere ‘Pottenbakkersgang’. Hier bevonden zich de laatste nog bewaard gebleven zgn. inpandige ‘krotwoningen’ in onze hoofdstad.
Lees meer...
 
 
Beeld voor Bolle Jan & Mien
beeld_bollejan_kleinHet culturele hart van de Jordaan, het Johnny Jordaanplein, is met het beeld van Bolle Jan en Mien weer een parel rijker. Onder grote belangstelling van Jordaanbewoners, familie, vrienden en media onthulde René Froger vrijdag 5 november het beeld van zijn vorig jaar overleden vader en moeder.  Bolle Jan zag op 14 mei 1942 in de Jordaan het levenslicht. Op 9-jarige leeftijd kwam hij in aanraking met een accordeon, die hij naar eigen zeggen: 'nooit meer heeft losgelaten'.
Lees meer...
 
 
Tip: Mechanisch speelgoed

mechspeelgoed1Op de hoek van de Westerstraat en de Violettenstraat bevind zich een harstikke leuke, ouderwetse speelgoedwinkel. Je hebt het gevoel dat je uit een tijdmachine vijftig jaar terug de winkel binnengaat: dit moet u samen met uw kleine of grote kinderen een keer ervaren.Al het speelgoed in de winkel is mechanisch: vraagt u dus niet om een 'batterijtje' - gifstaaf -, want u krijgt van Jan Klaasen een flinke tik op uw hoofdje. Laat uw kinderen weer eens hun fantasie gebruiken: een auto starten met je eigen stemmetje kan op tientallen manieren.

Lees meer...
 
 
Waterkelders herontdekt

waterkeldersIn witte pakken wrong zich een delegatie stadsdeelbestuurders, historici en aannemers door een smal gat in de vloer van Lauriergracht 116 naar twee heel bijzondere waterkelders onder de grond. Even daarvoor hadden architectuurhistoricus Pieter Vlaardingerbroek van Bureau Monumenten en Archeologie en architect Ramon Pater verteld over de grote vondst van de laatste maanden, tijdens het restaureren van de fundamenten van het voormalige lutherse weeshuis uit de 17e eeuw, een rijksmonument.

Lees meer...
 
 
Ruzie om Jordaanfestival

jordaanfestivalamarkt_kleinIn september is het weer zo ver, het Jordaanfestival vindt dan plaats. Ooit klein begonnen op de Elandsgracht, daarna op de Westermarkt en nu grootser dan ooit op de Appeltjesmarkt. Een paar jaar geleden was daar inééns het Elandsgrachtfestival, een week voor het Jordaanfestival. Een stuk kleiner, maar vaak traden door ook artiesten van het Jordaanfestival op. Dit jaar heet het Elandsgracht festival ineens het Jordaanfestijn en daar is het Jordaanfestival natuurlijk niet zo blij mee.

Lees meer...
 
 
Onrust Noordermarkt om plek

noordermarktstalOp l oktober wordt de Noordermarkt opnieuw ingedeeld. Kooplieden zijn bang dat ze kunnen fluiten naar hun oude plekken en vrezen de komst van Waterloopleiners. "Kijk, je ziet het nu al gebeuren. Die kraam daar met die hippiekleding komt van het Waterlooplein en heeft hier per 1 oktober recht op een voorkeursplaats," zegt een verkoopster. Zij staat nu vijf jaar vrijwel elke zaterdag en maandag op de Noordermarkt met sieraden die ze zelf importeert. Ze is ervan overtuigd dat ze per 1 oktober geen plaats meer zal hebben.

Lees meer...
 
 
Canel parade in de regen

canelparade2010Ook dit jaar trok de bonte stoet boten van de Canal Parade weer door de Prinsengracht langs de Jordaan. Heeft het evenement voorgaande jaren vaak geluk gehad met het weer, dit jaar liet het geluk hen duidelijk in de steek.

Nagenoeg de gehele tocht heeft het behoorlijk geregend. Dit had ook gevolg voor het bezoekersaantal. De organisatie schat het aantal bezoekers dit jaar op zo'n 380.000, terwijl er vorig jaar nog zo'n 560.000 mensen kwamen kijken. Maar de sfeer heeft er niet onder geleden, deze was weer waanzinnig.

Lees meer...
 
 
Expositie Jordaan jaren '60

jordaanstadsarchief_kleinHet Stadsarchief in Amsterdam opent vrijdag 30 juli een foto-expositie over de Jordaan. Het betreft foto's van Dolf Toussaint, die de bekende wijk in de jaren zestig op beeld vastlegde.De tentoonstelling, die tot en met 31 oktober is te zien, laat vooral de bewoners van de Jordaan zien. "Van het wiegje tot de houten kist, in een openhartige gemeenschap van onbezorgde kinderen, hardwerkende en feestvierende volwassenen en ouden van dagen die deel uit blijven maken van de mooie, die fijne Jordaan".

Lees meer...
 
 
Hekjes Madelievenplein

hekjesmadelievenpleinBoze buurtbewoners bij het Madelievenplein in de Jordaan. Daar werden dinsdag hekjes geplaatst bij het pleintje, om overlast van hangjongeren te voorkomen. Die zouden daar regelmatig zitten en geluidsoverlast veroorzaken.Maar volgens de meeste bewoners is er geen overlast meer en is het pleintje door de aanpassingen nu voor niemand meer toegankelijk. De buurt heeft geprobeerd het plaatsen van de hekjes tegen te houden, tevergeefs.

Lees meer...
 
 
Brasserie op Rozengracht

brasserieIQ Creative, bekend van de Supperclub, opent in september een nieuwe brasserie in het pand Rozengracht 114. In het buitenland komen nog twee nieuwe zaken: Nomads in Istanboel en een Supperclub in Los Angeles.

 De brasserie komt in het pand waar voorheen kledingzaak 10 Feet zat. Zes jaar geleden huisde discotheek Mazzo nog in het monumentale gebouw. Volgens Cleo Vehmeyer, directeur van IQ Creative, moet het een brasserie worden in 'Italiaanse sferen'.

Lees meer...
 
 
Kunstwerk moet weg

londonpolice_kleinDe muurschildering van de populaire kunstenaarsgroep The London Police op de zijmuur van de Prinsengracht nummer 70 moet van de gemeente verwijderd worden.Dat laat de Telegraaf vrijdag weten. Volgens het bureau Monumenten en Archeologie is de muurschildering een 'ernstige ontsiering' van het straatbeeld. De welstandscommissie zou dezelfde mening hebben.  Dit terwijl de bewoners van het pand The London Police hadden ingehuurd om de boel juist wat op te vrolijken.

Lees meer...
 
 
Nieuw pand brede school

onsgenoegen1_kleinHet gebouwtje van 'Ons Genoegen' in de Elandsstraat word nu gesloopt. De bekende buurtvereniging keert straks terug in een fonkelnieuw gebouw waarin de brede school gedeeltelijk is gehuisvest.

In de Jordaan verrijst binnenkort een nieuwe brede school. Het oude gebouwtje van 'Ons Genoegen' in de Elandsstraat moest daarvoor wijken. In het nieuwe gebouw zullen naast 'Ons Genoegen' ook de 'I4e Montessorischool De Jordaan' en buitenschoolse opvang ''t Claverhuis' onderdak krijgen. 

Lees meer...
 
 
Huntelaar gestolen van cafe

huntelaar_kleinHet is leeg op de gevel van café 'de Blauwe Pan' in de Westerstraat. Pijnlijk leeg. Waar tot zondag nog een grote foto van Klaas-Jan Huntelaar hing, prijkt nu een kale plek.Onbekenden hebben de foto in de nacht van zondag op maandag gestolen. "Toen ik de zaak zondagnacht sloot hing 'ie er nog, maar toen ik de volgende ochtend om 6.00 uur weer aankwam was de foto weg", aldus eigenaar Joris Loman.

Lees meer...
 
 
Jordaan INFO in nieuw jasje

newsitejifDit jaar bestaat Jordaan INFO tien jaar. Een mooie gelegenheid om de site in een nieuw jasje te steken. Tevens biedt dit de mogelijkheid een aantal technische wijzigingen door te voeren. Zo hebben we ervoor gekozen de gehele site te herschrijven in het Joomla Content Management Systeem.  Jordaan INFO is tien jaar geleden opgezet door Gerrie Spits van Telaraña Web Design en Kars Buurlage van de winkel Moving. Moving fungeerde tevens als hoofd-sponsor door serverruimte voor de website van Jordaan INFO aan te bieden

Lees meer...
 
 
25 jaar Toscanini

toscaniniDe geschiedenis van restaurant Toscanini, de fameuze Italiaan in de Jordaan, leest als een soap, zeggen ingewijden. Een zeer goed lopende soap, dat wel, want hij loopt al 25 jaar. Het verhaal begint bij een ambitieuze dame, Maud, die een pijpenla in de Goudsbloemstraat tot restaurant maakte. Ze dwong al haar personeel Italiaans te spreken, kocht alleen de beste producten in en wist zo'n goede sfeer te maken dat iedereen al snel van een familie sprak, de familie Toscanini.

 

Lees meer...
 
 
Geen stoplicht Marnixplein

marnixplein_kleinDe Marnixstraat wordt voorlopig geen dertigkilometerzone, en op het Marnixplein komen ook geen stoplichten. Om de straat toch veiliger te kunnen maken, grijpt de gemeente terug naar oude plannen om de weg opnieuw in te richten. Dat heeft het gemeentebestuur besloten op basis van een aantal onderzoeken naar de verkeersveiligheid op de Marnixstraat.  Na een dodelijk ongeluk op het Mamixplein in juli 2009 hadden verontruste buurtbewoners en de deelraad van

Lees meer...
 
 
Rustige Koninginnedag

koninginnedagjordaan2010_kleinNa een aantal jaren mazzel te hebben gehad met het weer, hebben we dit jaar weer een keer te maken gehad met een natte Koninginnedag. Terwijl Koninginnenacht nog veel weg had van een warme zomerse avond, begon de dag erna nat en koud. Hierdoor waren de straatjes in de Jordaan wel weer goed begaanbaar. Maar dit kon ook te maken hebben met opstoppingen op het spoor, of dat mensen weg bleven i.v.m. de staking van de stadsreiniging.

Lees meer...
 
 
Dertig jaar woordraadsels

Hermanusje1_kleinDe etalage van drogisterij Hermanusje is een attractie. Dertig jaar woordraadsels. Herman Stafleu (60) nam dertig jaar geleden de drogisterij van zijn oude baas over. Het waren zware tijden, herinnert hij zich. De Westerstraat waar Hermanusje van Alles aan gevestigd is, lag open vanwege werkzaamheden aan de riolering. Niet alleen de nieuwe drogisterij moest draaiende gehouden worden, er moest ook voldoende geld verdiend worden om het bovenhuis af te betalen.

Lees meer...
 
 
Nieuw cafe Barry van Vliet

cafebarryvanvliet_kleinEr is weer een nieuw café geopend in de Jordaan. Maar niet zomaar een café, want dit café wordt gerund door de zanger Barry van Vliet. In de Goudsbloemstraat is Barry een eigen kroeg in authentieke Jordaanse stijl begonnen. Op deze plek bevond zich eerst o.a. Café Tante Miep. Barry van Vliet is vooral bekend van z'n grote hit 'Een bossie rooie rozen'. Ook in z'n eigen café zal Barry vaak de microfoon ter hand te nemen.

Lees meer...
 
 
Dwarsstraatjes definitief autovrij

dwarsstraatjesjordaanAuto's moeten in de Tweede Egelantiersdwarsstraat plaats maken voor voetgangers, fietsers en terrassen. Na de zomer wordt het smalle straatje in het hart van de Jordaan defintief autovrij. "Pas op, mafkees!" roept een fietser die met een noodgang door de Tweede Egelantiersdwarsstraat scheurt.

Lees meer...
 
 
Zwanenkoor twintig jaar

zwanenkoor_kleinHet Amsterdamse Zwanenkoor viert dit jaar zijn twintigste verjaardag met een reeks optredens in de Rode Hoed. "Sja la la la lie, sja la la la la, dit is het Zwanenkoor. Wat ik het liefste hoor is het Zwanenkoor." Met Amsterdamse bravoure oefenen de Zwanenkoorleden in Theater de Rietwijker in Noord hun entree. Cabaretier Erik Breij is er vandaag bij voor de choreografieaanwijzingen: "Ook de mannen: handen in de lucht!".

 

Lees meer...
 
 
Moving sluit de winkel

moving_kleinNa dertig jaar zijn de deuren van Moving, de speciaalzaak in dans- en balletartikelen aan de Rozengracht, gesloten. Het einde van een begrip. Na dertig jaar verdwijnt een naam uit de Amsterdamse danswereld.Iedereen kocht er: moeders met kinderen met ballerina-aspiraties, enthousiaste amateurs, dansers van Het Nationale Ballet en vorig jaar zelfs nog leden van het Russische Bolshoi Ballet. 'Die trainden hier vlakbij, in de studio van Valerie Valentine. Zo nu en dan mocht ik er even komen kijken,' zegt eigenaar Kars Buurlage.

 

Lees meer...
 
 
Plan voor herinrichting van 'de dwarsstraatjes'
de2estraatjes_kleinVoor de herinrichting van de ‘Tweede Dwarsstraten’ in de Jordaan is een voorlopig ontwerp gemaakt. Stadsdeel Centrum nodigt iedereen uit voor een inspraakbijeenkomst op woensdagavond 20 januari.  De Tweede Anjeliersdwarsstraat, Tweede Tuindwarsstraat en Tweede Egelantiersdwarsstraat zijn typische Jordaanstraten. Smal en karaktervol, met een mix van winkels, cafés, restaurants en huizen. Karaktervolle straten, maar de ruimte is er beperkt en de huidige inrichting is niet meer berekend op al deze functies.
Lees meer...
 
 
Terrassbeleid Jordaan dit jaar voortgezet

terrasjordaan_kleinHet terrassenbeleid in de Jordaan wordt nog zeker een jaar voortgezet. Dit heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum besloten naar aanleiding van de uitkomsten van het buurtonderzoek door O+S. De cijfers geven geen direct aanleiding het beleid te veranderen.Het buurtonderzoek is gedaan onder 602 bewoners.

 

Lees meer...