De Jordaan vroeger
zaterdagsebrugDe Jordaan kent een rijke geschiedenis, van volkswijk tot 'hotspot'. In het hoofdstuk 'De geschiedenis van de Jordaan' leest u welke verandering de Jordaan door de eeuwen heen heeft ondergaan. Deze zijn te zien in de enorme collectie oude foto's van het gemeentearchief van Amsterdam, welke via Jordaan INFO direct toegankelijk is. Maar behalve mooie afbeeldigen, komen er ook mooie verhalen uit de Jordaan. Lees hier de verhalen van bewoners zelf. Heeft u zelf nog vragen of waardevolle bijdragen, dan kunt u deze kwijt op het geschiedenis forum.
 
 

Geschiedenis

geschiedenisfotoDe Jordaan werd aangelegd bij de grote uitleg van de stad in 1612, als volkswijk voor de arbeiders en emigranten. Deze doelstelling vervulde de wijk redelijk tot de 19de eeuw, toen de verpaupering toesloeg. Toen het door de bezetting in de jaren '40-'45 alleen maar erger was geworden, werd begin jaren zeventig begonnen met een grote renovatie. In diezelfde tijd werd de wijk ook ontdekt door een nieuwe generatie bewoners: artiesten, studenten, jonge ondernemers. Terwijl juist veel oude bewoners naar andere buurten en steden trokken. Mede door deze nieuwe bewoners is de Jordaan veranderd van een volkswijk naar een wijk met veel hoog opgeleiden, met veel boetiekjes, terrasjes, restaurants en (eet)cafés.
 

 

Oude filmpjes

video_oud_introVoordat in iedere huiskamer een televisie te vinden was, werd o.a. de bioscoop gebruikt om mensen te informeren wat er gebeurd was in het land. Hiervoor bracht men het Polygoon Journaal. Niet zelden zaten hier nieuws berichten uit de Jordaan bij. Het betreft hier vaak 'nieuws' uit de jaren vijftig. Een aantal van deze Polygoon Journaals, waarin de Jordaan voorkwam, hebben wij voor u op een rijtje gezet. In de toekomst hopen wij u nog meer van deze 'pareltjes' uit de Jordaan te kunnen aanbieden.
 

 

Oude foto's

foto_oud_introHet gemeentearchief van Amsterdam bezit een beeldbank met een enorme collectie oude foto's van Amsterdam. Hierin zijn ook veel foto's van de Jordaan terug te vinden. zo kunt u direct bladeren door dit bestand en met veel weemoed de vele oude foto's van de straten en grachten van de Jordaan terug zien. Ook op andere sites zijn oude foto's van de Jordaan terug te vinden. Hier treft u een overzicht.
 

 

Verhalen bewoners

omekoEen buurt met zo'n rijke historie als de Jordaan kent vele verhalen en anekdotes. Hier kunnen de (ex)bewoners hun eigen verhaal kwijt. Verhalen uit een ver of een nog recentelijk verleden. Dit is tevens het hoofstuk waar u als bezoeker zelf een grote bijdrage kunt leveren. Dus weet u een mooi verhaal uit de Jordaan van vroeger, stuur het naar ons op en wij zullen het hier plaatsen. Ook kunt u korte verhalen, herinneringen, anekdotes of vragen plaatsen op ons 'Anekdotes en verhalen forum'. Jordaan INFO is namelijk een site voor  en van Jordaan bewoners en liefhebbers.